29. října 2012

Jak se měří blahobyt?

       Volební úspěch komunistů vyvolává mnoho reakcí, včetně cenových srovnání, která se zdají být hlavním argumentem proti bývalému režimu. Právě portál "Za komunistu.cz" jedno takové srovnání nabízí. Avšak peníze jsou tím prokletím, které provází společnost 21. století, a tak i tento portál pouze matematicky přepočítává zboží, nepřepočítává již kvalitu, kdy sýry byly sýry, nikoliv alternativa mléčného výrobku, kdy špekáček neobsahoval sójovou bílkovinu, a kdy lednička či televize vydržela déle než jen po období záruky. Pravda, nebylo dvacet druhů jogurtů, ale byly to jogurty a mléko bylo mléko, nikoliv dobarvená voda s příměsí rostlinných tuků. Portál rovněž nabízí srovnání platů různých profesí, avšak průměrných (průměr dle vzoru - já mám jedno kuře a ty žádné - v průměru máme každý půl. Jak je tedy možné, že máš hlad?), přičemž 60% občanů na průměrný plat nedosáhne, a tak plat prodavačky 16 000,- či učitele 28 000,- je pouhým snem většiny lidí v těchto profesích. Dost však takových přirovnání, netrpím nostalgií po vládě jedné strany.
        Lidský život však stojí i na jiných základech, se kterými tento portál nekalkuluje vůbec. Stát vznikl, zejména proto, aby zajistil chod a pokračování lidské společnosti.
       Dnes se rodiče malých dětí potýkají s nedostatkem mateřských škol, a to v době, kdy jistota zaměstnání je mizivá a finanční situace tíživá pro značnou část rodin.
       Na základních školách chybí dostatek kvalitních učitelů a vzdělávání budoucnosti národa dostává na frak, přičemž české školství patřilo k nejlepším na světě. Nehledě na to, že školou povinné dítě je rovněž zátěží v rodinném rozpočtu.
       Pro studenty vysokých škol se pak zavádí školné (a je jedno, jestli ho nazýváme zápisným), čímž se sociální nůžky i nadále rozevírají. Je zde jasná diskriminace nadaných dětí z nepříliš movitých rodin. Nápadů jak financovat školné je mnoho - od půjček až po poslední nápad ministra školství - financováním ze stavebního spoření, jehož podporu bude stát i nadále snižovat.
       Absolvent VŠ tak do života vstupuje s dluhem, či bez prostředků k samostatnému bydlení a bez jistoty uplatnění v oboru i mimo něj.
       O získání hypotéky na bydlení pro mladého člověka nemůže být řeč - zákon umožňující zaměstnavateli uzavírat smlouvu na dobu určitou až 5 x, dělá z mladých lidí pro banky rizikové klienty. Jak dnešní kapitalismus ukazuje, tak zaměstnavatel , než aby uzavřel smlouvu na dobu neurčitou, raději zaměstnance propustí a najme nového. Člověk ve věku nad padesát let pak nalezne uplatnění jen stěží, protože je pro firmy drahý a jeho zkušenosti z pohledu zisku tudíž nezajímavé.  Nemluvě o stresu, který tato situace přináší.
       Člověk v důchodovém věku se stává pro stát přítěží a bylo by lepší, kdyby raději odcházel po indiánském způsobu zemřít na "horu předků".
       Jistě bychom mohli najít mnoho dalších nedostatků současné doby - od kriminality a násilí v ulicích, přes neurvalost a téměř neomezenou moc exekutorů až po nemožnost dovolat se spravedlnosti, se kterými výše zmiňovaný server nepočítá.Většina lidí určitě nepochybuje, že je více zboží, že je vždy dostupné a mnohdy i levnější, a tak je smutné, že média, místo toho, aby se zamyslela nad tím, proč levice válcuje pravici, tak se snižují pouze k tomu, aby poukázala na nedostatky předrevoluční doby a z voliče udělala hlupáka bez vlastního názoru a paměti. Jenomže, tento volič - na rozdíl  od médií a mnohých politiků - svůj život nepřepočítává pouze na peníze.

Přidejte prosím svůj názor nebo napište na: martin.sliva@cestivlastenci.cz

Související příspěvky:

Žádné komentáře:

Okomentovat