2. července 2012

Počátek konce či genocida?

      Píše se rok 2012 a mnoho lidí věří, že přijde konec světa. Osobně tak katastrofickému scénáři nevěřím, nicméně i naši zemi stíhá jedna pohroma za druhou, nikoliv však pohromy přírodní, nýbrž morální.
      Těžko soudit, která z katastrof je děsivější, záleží to na subjektivním vnímání, zda přírodní či morální. Přírodní katastrofy udeří nečekaně, jejich následky jsou strašlivé, avšak člověk svou inteligencí a vzájemnou solidaritou se s nimi vypořádá poměrně rychle. Naproti tomu, morální úpadek, blížící se svým rozsahem katastrofě, není na první pohled znatelný, lze jej jen vytušit. Bránit se však jeho následkům je téměř nemožné.
      České zdravotnictví se potýká s další citelnou ránou - diktátem zdravotních pojišťoven. Pojišťovny odmítají uzavírat se zdravotními zařízeními smlouvy, čímž ve své chamtivosti fakticky ohrožují zdraví národa a   životy jednotlivců. Příkladem mohou sloužit ÚHKT (Ústav hematologie a krevní transfůze) a IKEM (Institut klinické a experimentální medicíny). Z vlastní zkušeností vím, že obě pracoviště jsou nejšpičkovější zařízení, troufám si říct, ve střední Evropě. Např. ÚHKT je schopno řešit, zásluhou vlastních laboratoří s nepřetržitým provozem, těžké případy akutní leukémie kterýkoliv den, kteroukoli hodinu, a zachránit tak nejeden život. Co se stane, když nebude s touto institucí uzavřena smlouva?
      České, potažmo Československé porodnictví patřilo s nejnižší novorozeneckou úmrtností k nejlepším na světě. Avizovaným rušením porodnic se rázem můžeme ocitnout, když ne v centrální, tak alespoň v severní Africe.
      Hrozivým faktem zůstává, že ze 190 zdravotních zařízení, má smlouvu podepsánu pouhých 52, přičemž zdravotní pojišťovny, disponující zlatými paláci, tvrdošíjně odmítají s ostatními smlouvu podepsat. Občanovi tak nezbyde, než vyhledat bábu kořenářku či bábu porodní.
      Síť nemocnic, poliklinik a zdravotních středisek - pracně vybudovaná lidem této země - bude tak nenávratně rozbita, případně rozprodána korporacím a finance z veřejného zdravotního pojištění mohou i nadále proudit neznámo kam, neznámo komu.
      Mráz přeběhne člověku po zádech při zjištění, že totalitnímu režimu se sítí bezplatné zdravotní péče, šlo o  lidi mnohem více než tzv. demokratům. Bez perspektivy zlepšení životní úrovně, je pak bezpředmětné naříkat nad stárnoucí populací.
      Z tohoto pohledu můžeme říct, že rok 2012, se všemi aférami (zlodějnami) je opravdovým počátkem konce. Nebo je to spíše GENOCIDA?

Přidejte svůj názor či napište na: martin.sliva@cestivlastenci.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat