22. října 2012

Hlas lidu

       O volbách a volebních systémech bylo napsáno již mnoho. Demokratické volby by pak měly občanům zajistit možnost podílet se na rozhodování o budoucnosti země. Náš volební systém je tzv. poměrný a měl by zajistit poměrné rozložení politických stran na všech úrovních státní správy.
       Náš poměrný volební systém má však příliš nedostatků:
1. Fakticky je poměrný systém zdiskreditován samotnou hranicí volitelnosti, která je 5%. To znamená, že na rozhodování se nepodílejí strany, které volilo méně než 5 % voličů. Přičemž 5% voličů čítá přibližně 400 tisíc obyvatel. Tímto krokem se vlastně všichni, kdo nevolí velké strany vyřadí z možnosti rozhodovat o fungování republiky (pozor na hru čísel - v našem volebním systému pět procent dosažených ve volbách může být velmi malé číslo - záleží na tom, kolik voličů fakticky dojde k volbám - viz. následující bod)
2. Demokratické systémy by měly zajisti spravedlivou vládu zohledňující vůli většiny obyvatel, náš systém však umožňuje vládu, která vzešla z volební účasti hluboko pod 50% voličů. Hlasy nevolivších občanů si pak poměrně opět rozdělují největší strany, což umožňuje, aby i pouhý zlomek hlasů postačoval k získání moci.
3. Na vládní úrovni velmi často má největší sílu nejmenší koaliční strana (dříve to byla KDU-ČSL, dnes na střídačku Věci Veřejné či TOP 09), poněvadž kdykoliv není po jejich vůli, vyhrožují odchodem z vlády. Z tohoto pohledu je možno systém nazvat MENŠINOVÝM.
       Jistě bychom našli i mnoho dalších nedostatků, ale tyto tři stěžejní způsobují ve společnosti nemalé problémy. Z tohoto pohledu je nutné volební systém změnit.
       Naši politici využívají těchto nedostatků ke snadnému získání moci, svými každodenními aférami znechutili (možná záměrně) mnoho občanů do té míry, že raději k volbám nejdou, protože volit parlamentní strany nechtějí a malé strany nemá význam volit. Hlas lidu je tak velmi kulantně umlčen. Nenechme se však umlčet, nenechme umlčet hlas lidu. Možností je mnoho - od disciplinované účasti ve volbách, po vznik všelidové strany.
 
Přidejte prosím svůj názor nebo napište na: martin.sliva@cestivlastenci.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat