11. října 2012

Tři strážnici

       Tři strážnici je poměrně veselá písnička, kterou roku 1928 vytvořili Jan Werich, Jiří Voskovec a Jaroslav Ježek. Brutální zásah městských strážníků proti bezdomovcům na pražském Andělu byl však neveselý a nemůže nechat chladným nikoho z racionálně uvažujících lidí. Mnohdy jsem se zamýšlel nad tím, kdo se vlastně stává městským policistou, a zda prostředky vynaložené na jejich fungování přináší kýžený efekt.
       Dle původní myšlenky, měla městská (obecní) policie chránit především bezpečnost a pořádek v ulicích. Postupem času původní idea zůstala zachována pouze v malých obcích či městech. Sám bydlím v malém městě a musím říct, že naši strážnici město opravdu chrání před kriminálními živly, což potvrzují i úspěšnými záchyty vykradačů domů. Z tohoto pohledu v malých městech obecní policie (tam, kde státní policie jen stěží zavítá) je občanům ku prospěchu. 
       Ve velkých městech není nic neobvyklého, když strážníci přehlídnou vykrádání aut, olupování chodců, avšak nikdy neopomenou pouštět hrůzu na řidiče, který špatně zaparkuje či přetáhne dobu parkování o pět minut, případně měří rychlost na rovných přehledných úsecích s řídkou zástavbou. Jinými slovy - tam, kde by měli být nejsou, a tam kde by mohli přivřít oko jedno či dvě, jsou velmi silní a stávají se tak nástrojem buzerace slušného občana.
       Bezdomovci popíjející krabicové víno na veřejnosti, jsou dozajista problém, avšak jsou opravdu takovým problémem, aby bylo proti nim zasahováno způsobem, který se dá slovy jen stěží popsat? Nehledě na to, že příčinu bezdomovectví jest nutno hledat nikoliv v samotných bezdomovcích, nýbrž ve společnosti. Kdyby stejně razantně městští strážnici zasahovali všude tam, kde je to opravdu zapotřebí, máme města s mizivou kriminalitou. Místo toho se zaměří na slušného člověka, který se na jejich nepříčetné chování nevydržel nečinně dívat a zastal se nejubožejších z ubohých.
       Bude zajímavé sledovat vyústění celého případu. Pan Frištenský, který se zastal ženy bez domova byl obviněn z napadení úřední osoby, avšak zveřejněný videozáznam jasně ukazuje, že zde došlo k městkopolicejní zvůli. Známý je rovněž případ opilého strážníka, který ubodal amerického občana. Je s podivem, že se tak agresivní člověk k městské policii dostane a jak je vidět, není jediný.Věřím, že je správné se zastat bezbranných, třeba i proti městským strážníkům, v jejichž řadách se často vyskytují zakomplexovaní lidé. 
      Věřím, že  policie ČR celý případ posoudí správně a obvinění proti panu Frištenskému bude zastaveno. 
Přidejte prosím svůj názor nebo napište na: martin.sliva@cestivlastenci.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat