3. listopadu 2012

Kdo vydělá na krachu?

       Finanční krize stále nekončí. Hrozí krachy velkých bank a tyto bude nutné zachraňovat.jak řekl Andreas Dombret. Jinými slovy - vlády - připravte občany na další "pouštění žilou".  Avšak veškeré problémy spojené se světovou finanční krizí vznikly nenasytností "bankéřů" a potřebou neustále rostoucích zisků.
       Když špatně hospodaří drobný živnostník či domácnost, přichází tvrdý pád a často ještě tvrdší, vzhledem k nestydatým provizím exekutorů či nestydatým úrokům z půjček. Management banky může hospodařit sebehůře a jediný, kdo na to opět doplácí je daňový poplatník a střádal, nikoliv vrcholný management či majitelé bank ( nehledě na to, že krize jsou dle názorů mnohých ekonomů vyvolávány uměle, právě za účelem dalšího zisku). Nakonec není nutno chodit daleko. Mnohý z nás se setkal s tím, že se z důvodu krize rušila pracovní místa a zakázek společnosti neubylo. Pouze přibylo práce stávajícím zaměstnancům, ovšem za původní mzdu.
       Kdo tedy vydělává na krachu bank? Jisté je, že to není ani "střádal" ani daňový poplatník. Na počátku XX. století zodpovědnost za  špatné hospodaření prvotně nesl bankéř či majitel podniku. Ve XXI. století se zodpovědnost nejmocnějších naprosto vytratila a jediný, kdo v konečné fázi nese "kůži na trh" je opět daňový poplatník. V případě, že krize zajde příliš daleko, nebudou vládcové velmocí váhat  opět svět zatáhnout do globálního konfliktu, jak jinak opět pod vidinou tučných zisků. Nastává tedy čas na změnu. Bylo by nejspíš hodně naivní, myslet si, že banky je možné v ekonomice zcela vynechat, avšak tak jak mohou vlády zemí banky zachránit, stejně tak mohou zákonnými prostředky usměrňovat jejich hospodaření. Musely by však na tom mít zájem. Často však jsou politici angažování právě v činnosti bank jako jsou např. Goldman Sachs.

Přidejte prosím svůj názor nebo napište na: martin.sliva@cestivlastenci.cz
Související příspěvky:
Přímá volba prezidenta - past na voliče? - heslo Jan Fischer

Žádné komentáře:

Okomentovat