3. června 2012

Vyšší princip...

       Prezident Klaus se rozhodl, že malíře tykadel Smetanu neomilostní. Musím říct, že toto rozhodnutí mě překvapilo, byť rozhodnutí páně prezidentovo nehodlám kritizovat. Udělit či neudělit milost je právo prezidenta a toto právo ctím.
       Mnohem více než Klausův zamítavý postoj k milosti pro řidiče Smetanu, mě zaujal samotný příběh "malíře tykadel" a prapodivné okolnosti jeho odsouzení.
       Demokracie - jak již samotný výraz napovídá je vláda lidu. Lid se tedy může svobodně vyjadřovat k politice svého státu. Pravda řidič Smetana tuto svobodu pojal svérázně, avšak nikterak trestuhodně. Vždyť přece z úst politiků zaznívají věty jako - klidně uzavřeme koalici i s "Marťany"  a ti, jak známo tykadly disponují.
       Pochopil jsem, že oním činem vznikla straně ODS finanční újma ve výši 15 000,- Kč, a tak se oprávněně domáhala náhrady škody, byť mi někteří její členové připadají, jakoby opravdu spadli z Marsu. Až dosud se zdá být vše v pořádku. Zajímavá okolnost vzniká až tehdy, když se případu ujala soudkyně Langerová (manželka Ivana Langera - ODS), která sama prohlásila, že se necítí býti podjatá. Domníval jsem se, že o podjatosti soudu nemůže rozhodnout samotný soudce, alespoň ne v demokracii.
       Následuje koloběh událostí:
Řidič Smetana uhradí škodnou částku, odmítá vykonávat veřejné práce. Je tudíž odsouzen soudkyní Langerovou ke 100 dnům vězení nepodmíněně. K trestu nenastoupí a čelí novému obvinění, ze které hrozí až tři roky vězení.
       Nemůžu se ubránit dojmu, že jsem se ocitl v seriálu Zdivočelá země a nebo možná spíše ve filmu pro pamětníky - Vyšší princip, kdy student, který pokreslil fotografii říšského protektora Heydricha se ocitá před popravčí četou.
       Přiznám se, že nevím, jak tento příspěvek ukončit a věřím, že řidič Smetana se před popravčí četou neocitne. Neschází však naší demokracii, mimo jiné, také Vyšší princip mravní?


Žádné komentáře:

Okomentovat