6. června 2012

Upleť bič, podřež větev...

      Poslanci posvětili vznik ESM - záchranného fondu eurozóny - návrh doplňující Lisabonskou smlouvu. Návrh týkající se bezprostředně nejen nás, ale i budoucích generací, neprošel sice v plné tichosti, avšak s umně převedenou pozorností na kauzu Rath a jeho obhajobu ve sněmovně.
       Nejsem ekonom, takže neumím posoudit přínos ESM pro Českou republiku. Jedna věc je však jistá - žít neustále na dluh se nedá a přirovnám-li stát k domácnosti, tak každá domácnost je nucena žít s vyrovnaného rozpočtu, případně na dluh, ale takový dluh, o kterém má jistotu, že jej v krátké době splatí. Řešením nejsou půjčky od společností poskytujících rychlé nebankovní půjčky ihned a komukoliv. Taková domácnost se tak často ocitá v kruhu zadluženosti. 
      Vytváření fondu jako je ESM mně osobně připadá jako vytvoření záruk zejména pro investory (resp.banky) poskytující členským státům zdroje pro další zadlužování. Mou myšlenku potvrzuje i poslanec Národní rady Slovenské republiky Jozef Kollár ze strany Sloboda a solidarita, který prohlásil, že z peněz, které členské státy odevzdají takzvaně k záchraně krachujících zemí eurozóny, samotné státy dostanou jen minimum. Řecko prý dokonce obdrželo pouhá čtyři procenta !!!, zbývajících devadesát šest spolkly francouzské a německé banky.

Miroslav Kalousek, ministr financí (TOP 09):
Miroslav Kalousek"My hlasujeme o tom, co se nás bude týkat jedině v okamžiku, kdy vstoupíme do eurozóny a přijmeme euro. Což není aktualita několika příštích let, rozhodně ne za doby mandátu této vlády. Kdyby se to týkalo nás, tak by to aktuálně znamenalo zaplatit asi 40 miliard v hotových prostředcích a k tomu zhruba 100 miliard garantovat, že bychom ještě doplatili. Ale znamená to také tedy jistotu, že když se ocitnu v nouzi, že když se ocitnu ve velkých problémech, tak z Evropského stabilizačního mechanismu je mi pomoženo."
       Opravdu nám bude pomoženo? Či se ocitneme v kleštích "Evropských exekutorů" spočívajících, v lepším případě, v dočasné ztrátě podstatné části národní suverenity v oblasti řízení veřejných rozpočtů?
       Obávám se, aby tento krok našich poslanců nebyl jen dalším bičem EU a dalším zářezem do naší podřezávané větve.

Žádné komentáře:

Okomentovat