14. června 2012

Pravda vítězí...

       Poprvé v historii České, ale i Československé republiky se snad dočkáme přímé volby prezidenta. Prováděcí zákon schválil parlament a čeká se na schválení senátem. Zákon však bude platným, pokud ho senát schválí bez výhrad.
       Nový a zároveň první prováděcí zákon přímé volby prezidenta má mnoho dobrých myšlenek, za což musím vyjádřit - možná opravdu poprvé, našim poslancům pochvalu,  zároveň však bedlivý pozorovatel uvidí i slabiny.
       Velmi se mi líbí, že prostředky vynaložené na kampaň jsou omezeny částkou padesáti miliónů korun, což zabrání bezuzdnému mrhání peněz. V tuto chvíli asi není podstatné, čí to jsou peníze, poněvadž vynaložit 11 miliard dolarů na prezidentskou kampaň jako v USA, je ve světě, kde se 3/4 lidstva denně potýká s existenčními problémy, přinejmenším zvrhlost.
       Další velmi dobrá myšlenka říká, že prostředky, které nebudou využity na kampaň se využijí na dobročinnost. Tyto prostředky mají navíc být velmi dobře ohlídány, neboť nelze vést anonymní kampaň.
       Na druhou stranu, je zapotřebí se zamýšlet i nad jinými otázkami... Kdo bude sponzorem oněch kandidátů? Budou to občané a nebo to budou skupiny "zbohatlíků a tunelářů", kteří svým příspěvkem budou směrovat další vývoj politického dění?
       Kandidát navržený politickou stranou bude financován stranou či z dobrovolných příspěvků? Bude pak takový prezident opravdu nadstranický? Či bude prosazovat ideu "své" strany, jak to nakonec dokazuje "nadstranický" prezident Klaus? V konečném důsledku by tato idea nemusela být to nejhorší, protože se s  ní ztotožní podstatná část národa.
       Obával bych se i možné eventuality, že se kampaň zvrhne v souboj pivních či gulášových slavností a vlastně v souboj cateringových a reklamních společností, kdy zvítězí ten, kdo rozdá více piva, guláše či triček a veškeré ideály kandidáta tak přijdou vniveč.
       Zaujala mě ještě jedna myšlenka z navrhovaného zákona: Kandidáti dostanou prostor v České televizi a rozhlase... Což takhle omezit kampaň pouze na tato veřejnoprávní média? Což, kdyby každý kandidát dostal stejný prostor ve stejném vysílacím čase?
Občan - volič by měl hned několik jistot:
1. Jeho prezident by byl podpořen z jeho prostředků
2. Každý kandidát by měl stejný prostor
3. Kandidát by zvítězil silou myšlenky, nikoliv množstvím rozdaného piva a guláše
4. Pravda zvítězí nad silou všemocných peněz(í)....


       Osobně si moc přeji, aby náš nový prezident, byl prezidentem všech občanů a pravda a láska konečně zvítězila nad silou všemocných peněz.
 

2 komentáře:

  1. Ta poslední myšlenka teda nic moc ....
    Kdo by se na to díval? V praxi nikdo a pak by lidi volili podle čeho sympatie jmen? nevím úspěch by to nemělo :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Občan Vlastenec, mající zájem o dění v republice by se nejspíš díval, aby mohl objektivně posoudit vhodnost kandidátů. Možná by nebylo špatné rozšířit možnost prezentovat se ve všech médiích. Jinak se obávám toho, že to nebude souboj osobností, ideí, ale souboj o to, kdo uvaří lepší guláš a rozdá více piva.

    OdpovědětVymazat