19. června 2012

Nevážně vážně

      Dnešní den byl celkem plodný na poměrně zábavné zprávy. Zajímavé je, že se tyto zprávy párovaly, jako například v předešlém příspěvku Dvojí tvář otroctví.
      Další dva příspěvky, byť se zdají být veselé, dotýkají se docela závažných společenských témat, která však neuniknou pouze pozornému čtenáři.
      První článek pojednává o tom, jak řidič v Rusku napomíná policisty. Vtipné na tom je, že policisté výzvu uposlechnou.
      Druhý článek popisuje, jak přepadený prodavač zachoval duchapřítomnost a zloděje zneškodnil sprejem na mědvědy. Co na tom, že titulek napovídal, jakoby agresorkou byla zlodějova, nikoliv prodavačova manželka? 
      Co je tedy na těchto článcích tak závažného? Je to stav policie, je to stav demokracie. 
      První reportáž hovoří mimo jiné o tom, jak by reagovali policisté v nejvyspělejší demokracii světa - 
v USA. Říká se, že řidič by si vysloužil několik ran taserem. Takže v USA opět platí zákony jen pro někoho? Policie může použít potenciálně smrtící zbraň proti komukoli, kdo se jí nelíbí? Naproti tomu, je třeba se ptát: Je Ruská demokracie na tom skutečně tak zle, jak se nám předkládá? Vždyť zdaleka není jasné, zda onen řidič byl opravdu policejní "šéf".
      Ve druhém článku s přiloženým videem je jasně vidět, jak se prodavač brání násilníkům, a jak jednoho z nich následně zadržuje. Poté přibíhá prodavačova manželka a neváhá přidat pár kopanců onomu lupiči, kopanců zjevně překračujících "nutnou obranu". Video je poměrně krátké a vidíme, jak přichází policista, zasahující proti zločinci.
      Jak by asi takový případ vypadal u nás? Za jak dlouho by přijeli policisté? A kdo by nakonec byl obviněn? Byl by to prodavač nebo zločinec nebo dokonce zasahující policista? 
      Nechci útočit na policisty, protože vím, že většina policistů jsou zodpovědní a svědomití občané, potažmo vlastenci, avšak zákony a různí zviditelňující se politici jim brání v důsledném vykonávání jejich povinností.
      JE COSI SHNILÉHO VE STÁTĚ...   

Žádné komentáře:

Okomentovat