17. června 2012

Odebrat či neodebrat?

       V současnosti zažívá naše politická scéna přelomové období. Během velmi krátké doby žádá policie o vydání k trestnímu stíhání již o druhého člena poslanecké sněmovny. V tuto chvíli bude nejspíš nesnadné analyzovat, co se za tímto děním vlastně skrývá. Je to politický boj a odstraňování konkurentů? Nebo Policii (jsou to přece jen občané jako my) již došla trpělivost? Nebo je to metoda, jak voliče přesvědčit, že nejzkorumpovanější vláda v polistopadové historii je protikorupční? Či snad tyto akce mají odvrátit pozornost od něčeho, co bude mít pro Českou republiku mnohem závažnější důsledky?
       Celá tato situace vnáší zmatek do hlav občanů i vlády. Jak jinak si vysvětlit, že Vláda nemá jasno, zda odebrat mandát poslancům za mřížemi? Každý zaměstnavatel požaduje po svých zaměstnancích výpis z trestního rejstříku, každý zaměstnavatel svého zaměstnance v případě, že se dopustí trestného činu, propustí,  natož, aby mu do vězení posílal  výplatu. Tak proč, není poslanec, který se ocitne ve vězení zbaven mandátu a může pobírat plat, o kterém se většině z nás ani nezdá?
       Tak trochu to připomíná Orwellovu Farmu zvířat - všechna prasátka jsou si rovna, některá jsou si však rovnější. Ztráta mandátu v odůvodněných případech, by totiž měla být zakotvena přímo v zákoně.
       Po dlouhé době jsem slyšel moudře promluvit ministra Kalouska, když prohlásil, "že pokud policie Parkanovou obviní, nutně se staly desítky dalších trestných činů, když podobně podle něho postupovali všichni ministři obrany, vnitra a šéfové zpravodajských služeb." 
      Ano, staly se desítky dalších trestných činů. Slova páně Kalouska jsou rovněž obhajobou jeho osoby a umožnila mi pochopit, proč vláda stále nemá jasno, zda odebrat či neodebrat mandát poslancům za mřížemi. Mohlo by se totiž stát, že přijdou o svůj nemorální příjem.



Žádné komentáře:

Okomentovat