3. února 2013

Jak vyléčit rakovinu...

       Tento týden se v médiích po dlouhé době objevily dobré zprávy. Vědci celého světa soustavně hledají způsoby léčby nádorových onemocnění a mezi takové vědecké špičky se řadí i vědci z brněnské Mendelovy univerzity.Vědcům se ale podařilo najít způsob, kterak lék transportovat přímo k nádoru a přitom neohrozit zdravé orgány. Jiní vědci, tentokráte z  Tokijské univerzity a Výzkumného centra alergií a imunologie Riken, objevili způsob jak léčit všechny typy rakoviny pomocí T - lymfocytů. Mohlo by se tak zdát, že nádorovým onemocněním zvoní hrana a onkologickým pacientům se zvyšuje naděje na plné uzdravení.
       Od objevu léku či metody léčby až po jejich uplatnění v praxi však uběhne ještě dlouhá doba, často komplikovaná nesčetnými překážkami. Jednou z takových překážek mohou být i samotné nadnárodní farmaceutické firmy, poněvadž vyléčený pacient přestává být jejich klientem a firmy tak ztrácejí vidinu tučných zisků.
       Mnoho nadějných molekul tak končí v trezorech, často s komentáři, že molekula je příliš toxická či na člověka nezabírá tak dobře. Kámen úrazu spočívá právě v prodeji patentů těmto nadnárodním korporacím. Jak jinak si vysvětlit, že např. Ústav organické chemie a biochemie AV, kde působil zesnulý prof. Antonín Holý, je ze státního rozpočtu financován pouze minimálně a nové léky buďto vůbec nespatří světlo světa a nebo zisky z jejich prodeje plynou do cizích kapes? V České republice žije mnoho významných vědců, a proto budoucnost spočívá v opravdové, nikoliv pouze deklamované podpoře naší vědy.
       Aby snažení badatelů hledajících léčbu nádorů nepřicházelo vniveč, je zapotřebí nejdříve nalézt lék na zhoubné bujení ve společnosti. To je možné pouze za podmínek, kdy morálce nebude nadřazen maximální zisk třímaný v rukou nemorálních jedinců. Je tedy na vládách států, aby výzkum probíhal ve jménu blaha lidu a je úkolem státu takový výzkum podporovat a samozřejmě pak také sklízet úspěch a zároveň výsledky poskytovat svému lidu či v rámci mezinárodní spolupráce i jiným národům. Bez morální obnovy establishmentu to však nebude možné. Pokud to nezvládneme, pak jsme jako lidstvo selhali a nemůžeme
hovořit o dalším pokroku.
Přidejte prosím svůj názor nebo napište na: martin.sliva@cestivlastenci.cz

Související příspěvky:
Léky i pro nemocnou společnost
Zemřel Prof. Antonín Holý
Český vědec objevil, jak lépe bojovat s nádory prsu a vaječníků

Žádné komentáře:

Okomentovat