18. července 2012

Léky i pro nemocnou společnost

      V pondělí 16. června roku 2012 zemřel světoznámý Český vědec - Prof. Holý. Jeho přínos celému světu je nezměřitelný. Z jeho dílny pocházejí, mimo jiné, léky jako jsou Vistide a Viread (proti HIV a AIDS).
       Prof. Holý, jakožto významná ikona České vědy, prozradil, aniž by měl tušení, i recept na ozdravení České ekonomiky.
       Česká republika dnes již nemá mnoho, co by mohla světu nabídnout, avšak stále nám ještě zůstávají šikovní a pracovití lidé, ať už v oblasti vědy či řemesel a stát by měl tyto osobnosti co nejvíce podporovat. Bohužel se tak neděje, poněvadž priority jsou v přelévání finančních prostředků na soukromá konta.
       Například léky na AIDS s účinnou látkou profesora Holého tvoří 65% světového trhu léků proti AIDS, přičemž měsíční terapie jednoho pacienta stojí přibližně 500 dolarů.
       Jak je tedy možné, že z prodeje těchto léků, Český stát nemá takřka nic? Je to tím, že stát místo toho, aby podpořil rozvoj vědy, tak nechává vědecké ústavy poníženě žebrat o almužnu (rozuměj granty) u soukromých společností. Mnoho patentů tak končí v rukou nadnárodních korporací, často napojených na subjekty, které jsou zodpovědné za celosvětovou hospodářskou, ale i morální krizi.
       Profesor Antonín Holý mohl užívat slávu a bezmezné bohatství v zahraničí. Raději však volil skromný život ve své Vlasti. Mít mezi vládnoucími, místo kolaborantů a tunelářů, alespoň z části takové Vlastence, jistě by našli lék na nezdravou ekonomiku i společnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat