5. února 2013

Brány Evropy dokořán... (aktualizováno)


       Premiér Nečas ujistil tureckého premiéra o české podpoře vstupu Turecka do EU. Zajímalo by mě, za koho Nečas hovořil, aniž by si uvědomoval rizika spojené se vstupem islámské země do EU. Samozřejmě - turecký islám je jiný, než ten arabský, avšak jak dlouho? Do té doby, než budou mít turečtí islamisté volný pohyb po Evropě? A nebo opačně, než budou mít evropští islámští přistěhovalci volný pohyb do Turecka a zradikalizují turecký islám? Ať tak či onak, islám do tradičně křesťanské Evropy nepatří a 97% tureckého území leží v Asii. Rovněž členství v NATO nikterak neopravňuje ke vstupu do EU.
       Byť vztahy Turecka s Českou republikou, potažmo s celou Evropou jsou přátelské a vskutku i vzájemně prospěšné, nelze opomíjet náboženskou nesnášenlivost, namířenou zejména proti křesťanům žijícím na území Turecka a nacionalismus namířený proti netureckým národnostem žijícím v Turecku. Stále nevyřešená zůstává také otázka severní části Kypru, kterou Turecko de facto okupuje.
       Evropa by měla být otevřena vzájemné spolupráci, avšak měla by pečlivě zvažovat, kdo bude přizván za její brány. Jsme až příliš otevřeni okolnímu světu, a to často světu, který se stejně přátelsky k nám nechová.


Přidejte prosím svůj názor nebo napište na: martin.sliva@cestivlastenci.cz



Související články:

Žádné komentáře:

Okomentovat