13. února 2013

Václav versus Václav

       Nechte už Havla na pokoji, vyzývají dnes spisovatelé a musím se k nim přidat. Sice nepatřím k lidem, kteří by Václava Havla zbožňovali a bezvýhradně souhlasili s každým jeho krokem, avšak Klausovy výroky o V. Havlovi mi již zvedají žaludek.
       V. Klaus je poslední, kdo může Václava Havla kritizovat, poněvadž Klause lze již dnes zcela zodpovědně nazvat vlastizrádcem a "tuneldědkem". Navíc Klaus sám kritizujíce Havlovu amnestii, na konci svého funkčního období vyhlásil amnestii minimálně stejného rozsahu. S podstatným rozdílem. Václav Havel byl idealistou oplývajícím vírou v morální hodnoty - amnestii vyhlásil právě na základě své víry v dobro člověka a opravdu chtěl trestancům dát "druhou šanci". Naproti tomu Václav Klaus je nefalšovaným pragmatikem, který amnestii vyhlásil s jedinou snahou - zamést stopy a dát "druhou šanci" kumpánům podílejících se na tunelech rozličného druhu.
        Václav Havel nebyl nikdy a vůči nikomu arogantní, a to i ve chvíli, kdy vůči jemu samotnému bylo užito arogance nejhrubšího zrna. Zatímco Václav Klaus (a to i ten mladší) komunikovat normálně snad ani neumí a aroganci si neodpustí ani vůči zesnulému.
       Pane Klausi opravdu zanechte útoků na Václava Havla, jednak proto, že pan Havel je déle než rok po smrti a nemůže se vašim nevkusným invektivám bránit, ale hlavně proto, že jemu (i přes všechny Havlovy chyby) nesaháte a nikdy sahat nebudete ani po kotníky.
Pane Klausi, nechte tohoto nesmyslného soupeření, protože nemáte šanci vyhrát!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat