22. února 2013

Krátce "vo" státu

       V zemi České se zakořenila "blbá nálada" a není se čemu divit. Vždyť v každém plátku seriózním či bulvárním nacházíme většinou pouze špatné zprávy. Zpravodajství v TV si s tištěnou žurnalistikou příliš nezadá.
       O to více mě u srdce zahřeje, když se dočtu o obrovské solidaritě českého národa v případě jakéhokoliv lidského neštěstí a utrpení, o to více mě dohřeje, když se dočtu, že se někdo snaží z lidského utrpení vytěžit maximum pro svůj vlastní prospěch. Ukazuje to, že je cosi shnilého ve státě (nejen) Českém. Také to ukazuje, že stát již dávno ztratil svou původní funkci, kterou byla ochrana občanů před nepříznivými vlivy, ať už přírodními či geopolitickými.
       Stát by se totiž  měl v prvé řadě řádně postarat o občany v tísni - postižené přírodní katastrofou, těžkou nemocí, či občany staré a nemohoucí nebo o bezprizorní děti. Na místo toho se stará o tlupu kriminálních živlů či parazitů zneužívajících vymoženosti státu a nebo se stará o účty vládnoucích nemorálních jedinců a dojde-li k neblahé události tak svou roli státu přebírá opět řadový občan, který v sobě nalezne dostatek altruismu pro pomoc druhým.
       Jenomže - má význam tedy i nadále udržovat takový stát? Máme jen dvě možnosti, přičemž osobně se přikláním k té první, poněvadž se mi zdá být realističtější:
1. Nenechat vládnout lumpy a vyhnat je z veškerého veřejného života
2. Zrušit tradiční stát a budovat menší soběstačné komunity, zajišťující si bezpečnost i zdraví (neboť k čemu je stát, který neplní svou funkci?)
       Vlastně existuje ještě jedna možnost - mávnout nad tím rukou, pokrčit rameny, ušklíbnout se a nechat vše tak, jak je. Díky - ale takový stát nechci !!!



Přidejte prosím svůj názor nebo napište na: martin.sliva@cestivlastenci.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat