24. února 2013

Já jsem tvé stáří, pozvi mě dál...

       Když jsem byl adolescent, často jsem říkával, jako asi většina z hodně mladých lidí, už abych byl v důchodu. Jenomže tehdy byl důchod zaslouženým odpočinkem za celoživotní práci, zatímco dnes - zásluhou nenasytného kapitalismu XXI. století se starý člověk stává pro společnost přítěží, a tak nezbývá než se stáří po zásluze obávat. Vskutku bych se nedivil, kdyby byla zákonem povolena euthanasie pro každého, kdo přesáhne věk 75 let, protože to je hranice, se kterou vládnoucí počítají, že lidé budou dřít pro jejich nenasytné chřtány - a z práce rovnou do rakve a nejlépe ještě na úvěr pro naše blízké.
       Pokrok však nezastavíme, a tak můžeme jen závidět různým "primitivním kmenům", pro které i dnes jsou stařešinové nejváženější osoby a dokáží se o ně i ve svých nuzných podmínkách postarat. Naproti tomu se naši senioři ocitají na pokraji chudoby, a to ještě s nemístnými poznámkami Kalouska a spol., že na stáří si přece musí každý ušetřit. Vláda tedy přišla s nápadem tzv. druhého pilíře důchodového pojištění, za který však nikdo neručí, neboť se ocitl v rukou soukromých společností a jak je zvykem, ty velice často končí svou činnost se slovy - sorry, podnikatelský záměr nevyšel (jako třeba H-systém), bez možnosti získat od podvodníků peníze nazpět, poněvadž se občas najde politik, například prezident, který rád trestní stíhání zastaví. Proč tedy odvádíme nekřesťanské daně (ve středověku se vybíral desátek, tj. 10%)  a sociální pojištění? A co bude s těmi, kteří systém jen využívají? O ty se stát opět štědře postará?
       Málo toho na (s)prostý lid. Však co na tom, že platí zdravotní pojištění, a že ústava zajišťuje bezplatnou zdravotní péči, mezi lidem je ještě dostatek financí a je nutné lid udržet na uzdě, tak zavedeme poplatky za každou návštěvu lékaře, za každý pobyt v nemocnici (samozřejmě platí to hlavně pro ty, kteří tenhle systém financují, protože "potřební" jsou od poplatku, jak jinak osvobozeni, a proč si tedy nepobýt měsíc v nemocnici, aby ušetřili dávky např. na dovolenou). Skutečně potřebným, včetně seniorů pak sebereme vše co jim ještě sebrat můžeme.
        Snahou o maximální zisk s minimálními náklady ministr Heger přímo porušuje ústavu, svým návrhem přímé platby za amalgámové plomby. Proč asi opustil svou filosofii, že zdravotní péče má být základní a nadstandardní? Takže standardem v zubní péči tohoto století bude trhání zubů? Nebo snad zubař řekne "Pane Vosáhlo, když si nepřiplatíte, necháme zub pod lékařským dohledem vyhnít. Nebo přejete si do díry chlastnout sádru či modurit?"
         Stát je ve srabu, nezbývá než šetřit, kde se dá. Co na tom, že nikdo ze seniorů či pracujících tento stav nezavinila, důležité je, že to opět zaplatí, protože přece není možné, aby vládnoucí třída strádala a je nutné vyplatit milionové náhrady vězněnému Rathovi či umožnit druhému vězni Pekárkovi, aby i z basy zajistil rodinu. Takže kupte si dluhopisy, bohatě je zhodnotíte (samozřejmě, že úroky jsou vypláceny opět z daní daňového poplatníka) a nelze si tak nevzpomenout na pověstné vytloukání klínu klínem.
        A pokud nám ještě stálé zbývá nějaký majetek, tak se můžeme na stáří těšit, pokud nám už nezbude nic, co na tom? Prostě rozšíříme řady bezdomovců a můžeme si při tom zpívat slova - Jsem Tvoje stáří, pozvi mě dál..., která tak výborně deklamoval Josef Kemr v písni Michaela Kocába - Stáří.
       A nebo to chceme změnit? Ještě můžeme, ještě je čas!!!
Přidejte prosím svůj názor nebo napište na: martin.sliva@cestivlastenci.cz
Související články:

Klokánky pro týrané děti nemají peníze na výplaty, hrozí jim uzavření
Lidí závislých na dávkách od státu prudce přibylo
Bulhaři vyšli do ulic, protestují proti drahotě i politikům
Hippokrates by se divil II.

Žádné komentáře:

Okomentovat