9. listopadu 2012

Kalouskův ekonomický zázrak

     
       Ministr Kalousek byl několikrát vyhodnocen jako nejlepší ministr alchymie, pardon financí. Jako alchymista se však svými nápady projevuje, i když někdo může namítnout, že reformy netvoří pouze on. V době hluboké ekonomické krize se opět zvyšuje DPH, aby toho nebylo málo tak sněmovna odsouhlasila rovněž církevní restituce v celkové hodnotě 134 mld. korun.
       Dopady těchto rozhodnutí jsou však dalekosáhlejší než jen na "státní kasu". Jednak mnoho občanů již má opravdu hluboko do kapsy, neboť vždy platilo, že hospoda přežije všechno. Špatná zpráva - nepřežije - již nyní v Česku krachují až dvě hospody denně. Co bude po zvýšení DPH?
Vybere snad "Kalousek se svým ansámblem" více peněz?
Nikoliv -  Lidé budou utrácet ještě méně a hospod bude krachovat více, přibude více nezaměstnaných. Občané budou utrácet peníze spíše v zahraničí, vždyť již teď jsou v Německu či Polsku levnější a kvalitnější potraviny, státní kasa bude opět tenčí.
        K nižšímu výběru daní ( a zároveň chudnuvšímu občanovi ) přibývá zatížení státního rozpočtu církevními  restitucemi. Kde tedy na to vzít? Co třeba školství a dopravě?
Další dopady jsou nasnadě. Kvalita vzdělávání bude i nadále klesat, kvalitní vzdělání bude pouze pro bohaté, čímž se "sociální nůžky" ještě více rozevřou a opět bude přibývat nezaměstnaných a opět budou buď vyšší "sociální výdaje" a nebo větší chudoba. Smutné je, že všemi opovrhovaná komunistická Čína si tato úskalí uvědomuje a hodlá s nimi bojovat.
       Jestliže přes všechny tyto aspekty se podaří Kalouskovi snížit státní dluh - tak je opravdovým géniem a vykonal by tak ekonomický zázrak.


Přidejte prosím svůj názor nebo napište na: martin.sliva@cestivlastenci.cz

Související články:
Nezaměstnanost v Česku roste, volná místa ubývají
Je to špinavý obchod s velkou provizí
Šaškárna

K zamyšlení:
Rozdíl mezi bohatými a chudými je největší za 20 let - čím to, že právě dvacet let je tím milníkem? Proč ne 60, 70 nebo 100?

Žádné komentáře:

Okomentovat