28. září 2012

28. září - Sv. Václav


        Svatý Václav (asi 907 – 28. září 935) byl český kníže a světec, který je považován za hlavního patrona české země a symbol české státnosti.

       Roku 920 ( v 17 letech) vybudoval Václav uprostřed Pražského hradu dřevěný románský kostelík zasvěcený sv. Vítu .

       Protože Václav zabránil válce s německým císařem, neváhala bojechtivá šlechta spáchat na něm zločin. Jeho bratru Boleslavovi namluvila, že ho chce Václav zabít a tak Boleslav začal kout pikle.
       Boleslav pozval svého bratra Václava na hostinu při příležitosti svátku svatého Michala, k sobě do (Staré) Boleslavi. Druhý den ráno, ještě před rozedněním, se Václav vydal na ranní pobožnost. Potkal cestou Boleslava a řekl mu: „Včera jsi nám pěkně posloužil, Bůh ti to oplať.“ Boleslav odpověděl: „A dnes ti chci takhle posloužit!“ a udeřil ho mečem do hlavy. Způsobil mu jen menší zranění, ale Václav se nechtěl bránit, aby neprolil krev svého bratra. Nato Boleslav přivolal své družiníky a ti Václava zabili.
     Rovněž kostelík v Boleslavi, kde se bratrovražda udála, byl dřevěný, jen chrámové dveře železné. Železný kruh, za který se umírající Václav později držel, byl přenesen do Prahy a doposud je jím ozdobena Svatováclavská kaple. Ta je postavena právě na místě dřívějšího románského kostelíka sv. Víta a jsou v ní uloženy Václavovy ostatky.

Sv. Václav vroucně miloval lid, jemuž vládl. Protivila se mu soudobá šlechta, která žila rozmařile a lid pouze využívala. 

Žádné komentáře:

Okomentovat