17. září 2012

Penzión pro svobodné pány

       Pomalu si začínáme zvykat, že se naše věznice stávají přepychovými hotely, začínáme si zvykat, že naše zákony tvoří zločinci a jak jinak než pro zločince. Novinkou se však stalo, že návrhy na novely zákonů začínají psát už i z vyšetřovací vazby - jmenovitě David Rath.
       Rath například navrhuje, aby odsouzení byli umisťováni do věznice nejblíže místa jejich trvalého pobytu, mohli by si zaplatit mimořádnou stravu a mohli by nosit vlastní oblečení. Předloha by dále měnila třeba i podmínky pro kontakt s blízkými. Podobná ustanovení obsahuje i novela o výkonu vazby.
      Na první pohled se může zdát, že se jedná o krok veskrze správným směrem, vždyť si Dr. Rath vyzkoušel na vlastní kůži jaké to je býti vazebně stíhán. Možná by si mnozí ministři či poslanci měli vyzkoušet i jiné lahůdky - například žít z nižšího, než je průměrný plat, jako žije většina Čechů a platit nájem skýtající hvězdných výšin - ovšem bez náhrad a příspěvků na bydlení. Je to nejspíš utopie, protože by se najednou začali divit, jak se vlastně žije velké části obyvatel ČR a začali by možná opravdu přemýšlet o svých voličích a občanech a také o blahu této země.
       Vraťme se však k zamýšlené novelizaci. Jde zde opravdu o řádové vězně? Nebo se spíše se počítá, že v sítích protikorupční policie uváznou i jiné - mnohem větší ryby? Jakpak k tomu přijde řadový občan, který byť nechtíc spáchá trestný čin (například provozem motorového vozidla). Takový občan, až  na výjimky je trestán již samotnou událostí, následuje však ztráta obživy nejen samotného pachatele, ale i osob na něm závislých. Ruku na srdce, tento občan si asi stěží nechá do věznice nosit steaky a kaviár.
       Zločin a trest, by měly jít sebou ruku v ruce, a tak je paradoxem situace, kdy si privilegovaní lumpové připraví podmínky pro výkon trestu a z věznic se tak stane "Penzión pro svobodné pány" s rozvolněným režimem, ovšem jen pro ty, kteří si namamonili značné finanční prostředky.


Přidejte prosím svůj názor nebo napište na: martin.sliva@cestivlastenci.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat