27. dubna 2013

Pátá kolona?

       Dne 16. dubna zažil americký Boston teroristický útok, který má společného jmenovatele s jinými teroristickými akcemi. Pravda, kdekdo by mohl namítnout, že je to odplata za neustálé se vměšování USA do cizích záležitostí a mohlo by se zdát, že tomu tak skutečně je.
       Co má většina teroristických útoků společného? Je to islám? Je to národnost? Řekl bych, že ani jedno, ani druhé, byť obojí zde může hrát, a to nikoliv nepodstatnou, roli.
       Důležitá je ta okolnost, že většina atentátníků nejsou zahraniční turisté, nýbrž občané té či oné země ( v tomto případě USA ) či lidé mající povolen trvalý pobyt. Tito "občané" navíc mají mnohdy výsady, jakým se nedostává ani starousedlíkům a státy si tak vychovávají "pátou kolonu".
Dalším společným jmenovatelem je nenávist vůči "západní" chceme-li křesťanské kultuře a všemu co představuje. Veškeré výdobytky naší kultury, včetně sociálních programů, jsou pak namířeny právě proti nám.
       Angela Merkelová je první politicky činnou osobou, která se odvážila vyslovit, že multikulturální společnost nemůže fungovat a nefunguje, sklidila tehdy za to značnou vlnu kritiky, avšak útok, jaký zažil Boston, dokazuje, že nebyla daleko od pravdy. Nakonec s problémy týkajících se soužití různých kultur, se setkáváme i u nás, a rovněž si budujeme "pátou kolonu", která nás jen využívá, a přitom nenávidí.
       Zajímalo by mě, kdo má zájem na šíření zloby mezi národy, a také proč se kritici etablují z řad vlastních obyvatel? Kdo v nás neustále buduje pocit viny, a proč ti, kteří naši kulturu nebudovali a nebudují požívají výsad, o kterých se starousedlíkům může jen zdát?
       Odpověď na tyto otázky není jednoduchá, ani jednoznačná. Důvody mohou být rovněž různé, avšak náboženské rozdíly jsou nepřekonatelné, a tak nějak v islámu postrádám křesťanské nezabiješ a miluj bližního svého. Jisté rovněž je, že občanem se člověk nestává na základě "papíru", ale na základě kulturních a historických vazeb. Různé kultury nemohou, alespoň prozatím, žít spolu, pouze vedle sebe. Dokud nebude snaha vychovat novou tolerantní generaci, mohou kultury žít vedle sebe, avšak na různých územích. My jsme již krok k toleranci udělali, nyní musí ten krok udělat druhá strana. Zatím však snaha druhé strany chybí.
A tak nám nezbývá nic jiného, než začít důsledně hájit vlastní kulturu.
       

Žádné komentáře:

Okomentovat