4. dubna 2013

Řešme neřešitelné

       Majitelé ubytoven si přicházejí na nemalé peníze zejména ze státního rozpočtu, jak zveřejnil server novinky.cz, přičemž pro většinu obyvatel Severomoravského kraje to není žádnou novinkou. Stačí připomenout byty OKD, ze kterých se pracující stěhují pro neúnosně vysoké nájemné a z domů se stávají "ubytovny" resp. domy s vysokým nájemným pro lidi na dávkách. Na tomto stavu (konkrétně s byty OKD, jež vlastní Bakala) má svůj díl i bývalý ministr Vladimír Dlouhý.
       Ubytoven vyrostlo v zemi jako hub po dešti. Není se čemu divit, vždyť nájemné je opravdovým zlatým dolem. Smutné je ovšem to, že se vše děje s požehnáním státu a placení nájemného jde de facto z kapes daňového poplatníka, mnohdy i z kapes těch, kteří si takové nájemné nemohou dovolit.
       Zdá se, že tato situace je takřka neřešitelná. Omyl - řešení možné je, ovšem je zapotřebí ustanovit zásadní pravidla. Předně není možno vyplácet příspěvek na bydlení na osobu, ale na rodinu. Je také nutné ustanovit výši příspěvku na nejnižší nájemné v dané lokalitě. Proč by někdo, kdo požívá výhod sociálního zabezpečení bez toho, aniž by sám kdy přispěl do systému měl mít nárok na bydlení dražší než pracující člověk? Aby pak nevyrůstala "generace ubytoven" musí stát vyžadovat povinnosti od těchto nájemníků. Jednou z nich by byly dávky vyplácené na základě vykonaných veřejně prospěšných, či jiných prací a samozřejmě také takřka 100% docházka dětí do škol. Tímto by se zamezilo znepříjemňování života okolí, protože by nebylo možno vychrápávat do druhé hodiny odpolední a v noci pak dělat bordel. Důležitá bude rovněž důsledná kontrola provozovatelů ubytoven, resp. režimu těchto ubytoven, včetně hygienického zabezpečení. Nesmí lidé platit desítky tisíc korun českých za toaletu na patře!!!
       Že to není možné? Je to možné. Musí se však začít ctít práva pracujícího člověka a zejména na práva pracujících by se měli zaměřit ochránci všemožných lidských práv. A že vázne výstavba sociálních bytů? Ano vázne, avšak sociální bydlení by potřebovalo - troufám říci - minimálně 50% pracujících, kteří nedosahují ani průměrného platu.
       Současný kapitalismus se potýká s mnoha problémy, některé z nich jsou chudoba a zneužívání systému nejen majiteli "ubytoven", ale mnohdy i těmi, kteří sociální systém využívají. My máme možnost nastavit nová pravidla, ale musíme projevit snahu tato pravidla nastavit.
                                      A jaká pravidla byste nastavili Vy? 
Přidejte svůj názor nebo napište na martin.sliva@cestivlstenci.cz

Související příspěvky:

Devět tisíc za plesnivou garsonku? Romové v Liberci platí, ale domy chátrají

Zatočíme s chudobou?
Hrdinný kapitán Korkorán...

Žádné komentáře:

Okomentovat