12. července 2012

Je libo obecního bejka?

      Moderní civilizace se potýká s nízkou plodností, porodností a ve skutečnosti vymírá. Příčin je mnoho - od hektického života a honby za kariérou a mamonem, přes vlivy genetické a fyziologické, až po samotný styl života, který snižuje kvalitu a životaschopnost gamet (pohlavních buněk). Naštěstí si moderní medicína poradí i s tímto problémem mnoha způsoby, přičemž nejznámějším je umělé oplodnění. Moderní medicína umí vnést radost do života mnoha bezdětných párů. A ne nadarmo se říká, že rodič není ten, kdo dítě zplodil,  ale ten, kdo dítě v lásce vychoval.
      Nyní by však měl být tomu konec, přichází další paskvil, tentokrát z pera Marka Bendy (ODS) a dalších poslanců. Tato novela by měla zrušit anonymní dárcovství spermií a vajíček, aby náhodou nedocházelo k INCESTu. Dítě pak bude vedeno v matrice jako dítě počaté umělým oplodněním i s dárcem a jeho adresou (Velké štěstí, že již byl zrušen zákon podmiňující lékařský zákrok u dětí podpisem obou rodičů. Nyní by musely být podpisy tři a někdy i čtyři !!!)




      U zrodu tohoto zákona stojí čistě hypotetická možnost incestu. Kdy tedy vznikne zákon, který omezí skutečný incest? Vždyť mnohé rodiny využívají skutečnosti, kdy dítě zplozené incestním vztahem vnučky a dědečka, žádá -  po dědečkově smrti -  po státu štědrý sirotčí důchod (pokud je ovšem skutečnost jiná, měl by zákon rovněž ošetřit podvodné jednání).
      Vraťme se k problematice navrhované novely. Pokud se podaří novelu prosadit a dojde k odtajnění dárcovství, mohou být důsledky nedozírné pro všechny zúčastněné. Matky budou moci vymáhat alimenty na dárcích, dárci se pak budou potýkat s partnerskými a manželskými problémy. Na samotné děti a jejich nebiologické rodiče tato novela nemyslí. Mnohému mladému (nezralému) člověku, může samotné zjištění, že jeho tata není jeho tata, způsobit celoživotní trauma.
      Proč však nezajít ještě dál? Pokud známe identitu dárce, proč nevytvořit katalog "obecních bejků" s fotografiemi. Potenciální matka si pak může vybrat "bejka" ze solárka a posilovny nebo z kanceláře, či "bejka" s mercedesem nebo škodovkou. Možná by dokonce takové dítě bylo počato z platonické lásky. 
      Dle mého soudu, nakouknu-li do poslanecké sněmovny, zde takový katalog již musel v minulosti být. Nemít biologické vzdělání a nevědět, že telata může plodit pouze plnohodnotný nevykastrovaný býk, řekl bych, mnohé naše poslance zplodili pořádní VOLI!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat