24. července 2012

Kážou vodu, pijí víno

      Tahanice ohledně platů poslanců a ústavních činitelů je jen dalším dokladem bezpáteřnosti současné vlády. Je totiž velmi pohodlné vymluvit se na Ústavní soud a poslaneckou sněmovnu se slovy: "my nic, my jsme to neschválili".
      Na straně jedné - finanční krize trvající již tři roky, hrozba státního bankrotu a s ním související navyšování DPH, jaké nemá v Evropě obdoby (např. DPH na léky, knihy a učebnice), na straně druhé neobvyklá prostopášnost a tunelování.
      Dokážu pochopit, že plat poslanců a vládních činitelů má mít jistou úroveň, avšak jeho výše by měla být jasně stanovena - !!! NEMĚNNÝM KOEFICIENTEM !!! - nikoliv však aritmetického, nýbrž váženého průměru platu občana. Komu z nás by se nelíbilo rozhodnout si o výši platu? A to se zde nehovoří o nejrůznějších náhradách o jakých se většině občanů ani nezdá - příspěvek na bydlení, cestovní náhrady, diety, ošatné atd.
      Veřejný činitel, konkrétně kdokoliv napojený na vládu či parlament, by také neměl figurovat v dozorčích radách, neboť i zde je zdroj příjmů - často velmi morálně sporných. Proč ten či onen podnik zasílá horentní sumy na účet politika?
      Zatímco občanům se platy nezvyšují, ba naopak s neustálým nárůstem cen a DPH mají hlouběji do kapsy a důchodci - ti jsou přece na chudobu zvyklí - zažili válku,  naše vláda dokazuje, jak snadné je "kázat vodu a pít víno":
"Občane - chceš být zdravý? Zaplať. Chceš se vzdělávat? Zaplať. Chceš funkční stát? Zaplať a ještě více a ještě více si utáhni opasek!!! Nás - vládu a parlament do toho však netahej. My nejsme občané jako vy!!!"

      Poněkud jinak se chovají ve Francii, kde si vláda spolu s prezidentem utahují opasky, stejně jako občané. Že by přece jen jejich Francouzská revoluce zanechala alespoň nějaké stopy?



Přidejte prosím svůj názor nebo napište na: martin.sliva@cestivlastenci.cz 


Žádné komentáře:

Okomentovat