11. května 2013

Už vím proč...

       Už vím proč, je ministr Kalousek vyhlašován za nejchytřejšího ministra financí. Předem této úvahy však chci podotknout, že nemám ekonomické vzdělání a veškeré myšlenky vznikají pouze na podkladě mého "selského rozumu". Budu tedy rád, pokud se někomu ekonomicky dostatečně erudovanému budou zdát mé myšlenky scestné, když je nasměruje správným směrem.
       Náš nejlepší ministr financí se rozhodl vylepšit státní rozpočet vydáním další emise státních dluhopisů, jakožto už poněkolikáté. Dle mého názoru jsou státní dluhopisy bezpečnou investicí, avšak měly by být vydávány hlavně v období ekonomického růstu, nikoliv v době finanční krize. Finance takto získané by měly sloužit pro podporu rozvoje společnosti, nikoliv pro další zadlužování státu.
       Přestože ministr Kalousek prohlásil, že: „Předchozí tři série emisí ukázaly, že státní spořicí dluhopisy se staly vyhledávanou příležitostí pro zhodnocení úspor domácností.“ je zde jeden zádrhel. Úspory domácnosti se nákupem "zadlužovacích" dluhopisů nemohou zhodnotit, poněvadž na jejich zhodnocení přispívá každý občan ze svých daní, takže si vlastně ten výnos sami zaplatíme. V době, kdy státu zoufale finance chybí je krátkozraké se domnívat, že nám stát dává něco navíc. Nepočítaje, že i výnosy z dluhopisů budou náležitě zdaněny, takže suma  sumárum v konečné fázi může investor na dluhopisech prodělat.
       Avšak investoři nebojte se, stát vydá další dluhopisy a těmi zalepí další díru. Připomíná to tak pověstné vytloukání klínu klínem.
       Jinými slovy a velmi zjednodušeně - peníze, které jsme nezodpovědným hospodařením promarnili si teď vezmeme od vás. Na Kypru to udělali tak, že si rovnou vzali deset a více procent z úspor. Kalousek je přece jenom chytřejší. Úspory si vezme, avšak "drobný střádal" má ještě pocit, že na tom vydělal. Přece jenom to asi je nejprohnanější ministr financí.
Přidejte svůj názor nebo napište na martin.sliva@cestivlastenci.cz

Související příspěvky:

2 komentáře:

  1. 1) Kypr je přece něco úplně jiného, důvod proč tam byly prblémy vůbec nesouvisí ze státním dluhem (když říkám vůbec je to opravdu vůbec, problémy tam způsobil komerční sektor)

    2) Pokud si koupíš dluhopis, nemůžeš prodělat, jedině v případě, že by si každý občan koupil stejný, tehdy by sumasumárum platilo. Zhodnocení totiž platí všichni ne jen ti co koupí dluhopis. Tzn. ti co koupí opravdu zhodnocují prostředky. Navíc stát nevydělává jen na domácnostech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, že je zde trochu nadsázky, avšak v době hluboké recese, kdy peníze ze státního rozpočtu mizí a při minimálním zhodnocení dluhopisu a při inflaci, tak to nevychází na zhodnocení, ale spíše na prodělání... Ani jeden z nás není ekonom. Ekonom by to možná dokázal propočítat... a pak bychom se divili :-D

      Vymazat