2. května 2012

Přímá volba prezidenta - past na voliče?

 Přímá volba prezidenta ČR by se měla stát pojistkou demokracie v naší zemi. Je tomu opravdu tak? Jsou ti, kteří mají vysokou pravděpodobnost úspěchu v klání o Hrad těmi pravými? Či snad mají sloužit jako další nástroj k rozdělení národa, a tudíž i menší nebezpečí spočívající v odstavení dnešních parlamentních stran?
      Dle mého názoru by kandidát na prezidenta České republiky měl splňovat několik zásadních kritérií:
1. Musí být Vlastenec
2. Musí být nadstranický
3. Musí hájit zájmy ČR
4. Musí být morálně bezúhonný, musí držet  slovo
      Dnešní politika až  příliš často využívá krátké paměti národa, a tak se může stát, že nejžhavější kandidáti se tváří, jakoby všechny podmínky splňovali.
 Jan Švejnar - ekonom - navržen ČSSD, účastnící se již minulé volby prezidenta, je vskutku "opravdovým vlastencem". Vlastenectví Jana Švejnara se projevuje zejména dvojí státní příslušností. Jeho pouto ke druhé Vlasti je natolik silné, že by se amerického občanství vzdal pouze v případě zvolení prezidentem ČR. Čili jinými slovy - Národe - Ty jsi tu  pro mě, nikoliv já pro Tebe.
      Absolutně nejsilnějším prezidentským kandidátem je Jan Fischer. Jan Fischer se stal premiérem úřednické vlády v roce 2009. Fischer sám vždy prohlašoval, že po předčasných volbách a nástupu politické vlády, se hodlá vrátit do čela ČSÚ.Český národ si nestranického premiéra zamiloval. V říjnu 2009 se umístil na prvním místě v průzkumu důvěry v ústavní činitele. Navíc je pan Fischer zárukou demokracie a hlavně ochrany lidských práv a integrace ČR do EU.V současnosti působí Fischer jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj v Londýně. Ovšem nějak zapomněl na návrat do ČSÚ.
_____________________________________
       Svůj názor na vlastenectví pana Švejnara neměním, avšak vážím si jeho rozhodnutí vzdát se kandidatury, protože není schopný konkurovat ani Janu Fischerovi, ani Miloši Zemanovi, neboť dle slov J. Švejnara - vynakládají na kampaň peníze z netransparentních zdrojů. Vážím si rozhodnutí Jana Švejnara, že se nehodlá propůjčit mafiánským praktikám.


Žádné komentáře:

Okomentovat