29. května 2012

Kdo vymete kostlivce ze skříně?

Wer ausfegen Tod vom Gehäuse?

      Byť se svět nachází v 21. století a je již 67 let po II. světové válce, bohužel i nadále jsou rozdmýchávány staré křivdy, když stejně jako na sklonku 30-tých let 20. století zaznívají hlasitá slova sudetských Němců -
Posselt: Prezidentu Klausovi přeji klidný odpočinek v důchodu...
      Mluvčí sudetoněmeckého krajského sdružení Bernd Posselt, kritizující postoj Hradu vůči sudetským Němcům, nenechá suchý chlup rovněž na prezidentu Benešovi: " ...A pokud jde o Beneše, tak ten nikomu neuškodil víc než vlastnímu národu..." Před snahou popřít či zlehčit křivdy II. světové války však prezident Beneš varoval...
      Zrušení Benešových dekretů, by mohlo rozpoutat vlnu majetkových nároků Sudetských Němců (ať již žijících pamětníků hrůz II.Světové války či jejich potomků). Nakonec, o co jde? V naši republice, kde valná část průmyslu je ovládána zahraničním kapitálem, kde se např. bytové domy OKD dostaly do "pravých rukou", či byla vrácena Lucerna, by šlo jen o pár polorozbořených chalup v pohraničí. Problém bych viděl trochu hlubší. Nebylo by zrušení Benešových dekretů náhodou oním krokem, na který čekají skupiny popírající holokaust a další zvěrstva, využívaje při tom ubývajících pamětníků a ideu Evropské otevřenosti a integrace? Nebyla by to dýka v zádech lidí jednak vyhnaných z pohraničí na počátku války a v zádech obětí holokaustu?
       Z historického hlediska přece jen České země mají k Německu a Rakousku velmi blízko. Stačí se podívat na kulturu (Německé a České divadlo), či kuchyni (řízky s bramborovým salátem, vepřo - knedlo - zelo, pivo), ale i trochu jinou mentalitu Čechů.
       Pokud se chceme posunout dále do XXI. století, musí obě strany udělat opravdu tlustou čáru za minulostí a začít se k sobě chovat jako rovný k rovnému. Dosud jsou však noví členové EU považováni za outsidery, nikoliv za bratry. Neslyšíme slova - parafrázuji - "Našim národům", ale zájmy Němců, Francouzů .....................a pak těch ostatních.
       Buď jak buď - kostlivci ve skříni, stejně jako bezpráví, jsou na obou stranách. Avšak vymést je mohou pouze ti, kteří se oprostí od pocitu křivdy a jsou opravdu otevřeni vzájemnému přátelství, či lépe řečeno partnerství mezi ČR a Německem, ČR a zbytkem EU.
      Zatím z Německé strany spíše zaznívají slova podobna rétorice Josefa Goebelse.
___________________________________
      Takže Evropský parlament již zpochybňuje Benešovy dekrety. Zbývá ještě popřít milióny mrtvých ze II. světové války.





Žádné komentáře:

Okomentovat