7. března 2013

Andělé a ti druzí

       O Vánočních svátcích na ČT 2 běžel životopisný film Matka Tereza a byť nejsem člověk věřící, alespoň ne v pravém slova smyslu, musím říct, že tento film ve mě zanechal hlubokou stopu, kterou nesetřela ani dnešní zpráva, znevažující celoživotní dílo Anděla z Kalkaty.
       Studie kanadských akademiků navíc nepřináší nic, co by již nebylo vyřčeno, avšak 16 let po smrti této ženy opětovně házet na ni špínu mi připadá stejně nemístné, jako když špínu hází V.Klaus na V. Havla. Zásluhy Matky Terezy, pokud nebudu hovořit přímo o světovém míru, tak minimálně o snaze zmírnit lidské utrpení ve světě, jsou nezvratné, na rozdíl od jiných nositelů Nobelovy ceny míru jako jsou Jásir Arafat či Barack Obama, kteří utrpení ve světě spíše rozsévali či rozsévají pomocí zbraní.
       Bohužel - západní svět je natolik prohnilý, že proti každému, kdo se alespoň trochu vymyká západním konvencím, šíří zášť a špínu. Jak prospěli světu kanadští akademici? Byli se alespoň podívat v Kalkatě na ohromnou chudobu, která tam panuje? Byli by schopni pomoci byť jedinému malomocnému? 
       Matku Terezu si pamatuji z autentických záběrů v TV zpravodajství, které tehdy ještě nebylo tak prozápadně propagandistické a ti lidé v Indii ji skutečně milovali (kvůli modlitbám to jistě nebylo). 
       Pravda nejspíš bude, tak jak to bývá, někde uprostřed, kdyby však všichni lidé a hlavně ti mocní nebo majetní, měli srdce alespoň z desetiny tak otevřená pro pomoc bližnímu jako Matka Tereza, svět by již dávno byl bez utrpení. 

Přidejte svůj názor nebo napište na: 
martin.sliva@cestivlastenci.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat