10. srpna 2012

Tepelné štítky - nový business?

      Dnešní kapitalismus se vyznačuje nevídanou dynamikou zisků a nových obchodních příležitostí. Ve velké míře tyto obchodní příležitosti nevznikají "novým nápadem" vyplňujícím mezeru na trhu, ale spíše ďábelským plánem, jak z obyčejných lidí "vycucat" jejich těžce vydělané a naspořené peníze.Tak tomu mělo být i u tzv. tepelných štítků na domy. Zatímco ještě před čtvrt rokem se poslanci shodovali, že je to pitomost, v minulých dnech nastal zvláštní obrat a zákon byl schválen dokonce senátem.
      Pravděpodobně zafungovala lobby společností poskytujících tepelný audit a zákon tak byl schválen účelově pro konkrétní skupinu lidí. Vždyť při předpokládané poptávce 40 000 tepelných auditů a při ceně cca 20 000,- Kč / audit se jedná o nový business za téměř miliardu korun ročně. Zákonná povinnost vybavit domy tepelnými štítky navíc nedává majitelům jinou možnost než tuto částku investovat. Pravda - hovoří se o budovách ke komerčním účelům (zejména administrativním - čichám nový tunel na státní správu), avšak taktně se mlčí o tom, že od roku 2019 se tato povinnost (pod hrozbou vysokých pokut) bude týkat veškerých budov - vyjma církevních a rekreačních.
      Dovedu si také představit, že tím to nekončí. Bude následovat další řada "účelových zákonů či vyhlášek" tahajících peníze z kapes občanů, jakoby nestačilo, že majitel nevyhovující nemovitosti zaplatí více za energie.
      Bez možnosti obrany si lze představit:
1. Vyšší daň z nemovitosti
2. Ekologickou daň
3. Zákon nařizující zateplení budov
4. Vyšší daň z prodeje či převodu
      Nemovitost se tak stane neprodejnou, či prodejnou za zlomek skutečné hodnoty. Majiteli tak nezbude nic jiného než se zbavit svého pracně vydřeného majetku, či provést další nemalou investici přihranou pravděpodobně pouze jisté certifikované společnosti na zateplení budov. Z mnohých občanů se tak mohou stát bezdomovci, a to již není útok jen na naše peněženky, nýbrž útok na samotnou podstatu našeho bytí či nebytí.
      Naštěstí prezident Klaus, jakoby před koncem svého funkčního období chtěl dokázat, že svému národu umí nejen škodit, ale i pomáhat, tento zákon vetoval. Zachránil tak mnoho lidí před existenčními problémy. Avšak na jak dlouho? Kdy v čele státu stane opravdová loutka? Kdy se v jednání poslanecké sněmovny objeví pozměněný návrh? Nebo ještě lépe, kdy sněmovna přehlasuje prezidentovo veto? Stačí mezi 101 poslanců rozdělit nějaký ten měšec. Miliardový kšeft ročně už za to stojí.
_______________________________________________________
      Takže další Damoklův meč máme nad sebou. Poslanci dne 19. 9. 2012 prezidentovo veto přehlasovali. Teď již jen zbývá sledovat, kdo ze švagříčků, kmotříčků, bratříčků či dokonce vysloužilých poslanců bude mít firmy na tepelné audity, zateplování budov atd. Jak ještě dlouho si necháme líbit očividnou zvůli?


Přidejte prosím svůj názor nebo napište na: martin.sliva@cestivlastenci.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat