15. srpna 2012

Něco k DPH

      Bylo docela zajímavé sledovat včerejší slovní přestřelku Petra Nečase a Václava Klause. Václav Klaus tvrdí, že zvyšování daní, včetně DPH poškozuje Českou ekonomiku. Petr Nečas naopak napadá prezidenta, že takto může hovořit pouze člověk, který nemá zodpovědnost za momentální stav země.
      Nebudu v tomto příspěvku soudit, kdo má či nemá odpovědnost za tento stav. Můj názor je, že jsou to všechny polistopadové vlády, včetně Václava Klause a jeho vlád, ale také vlády Petra Nečase, včetně našeho nejmoudřejšího ministra financí.
      Pravdou zůstává, že státní rozpočet je i přes "snahy" vlády rozpočtové (NE)zodpovědnosti i nadále kvalitní "černou dírou" pro vysávání peněz. Státní peníze jsou systematicky vysávány předraženými zakázkami a k zodpovědnosti za tento stav se nehlásí nikdo. Jediná odpovědnost, ke které se Nečas s Kalouskem hlásí, tak je zodpovědnost za naplnění "státní kasy" za účelem dalšího přelévání veřejných financí do soukromých kapes.
      K opravdové zodpovědnosti za stav země je nakonec hnán řadový občan, který však má jen velmi malou možnost ovlivnit, jakým způsobem je se státními prostředky nakládáno. Co na tom, že se DPH ve snížené a zvýšené sazbě od konce roku 2007 změnila již čtyřikrát? Sazba DPH v  příštím roce má prodělat pátou změnu a opět nahoru. Nejsmutnější je fakt, že k enormnímu růstu dochází i ve snížené sazbě (tj. sazbě na věci nezbytné jako jsou léky, zdravotnické pomůcky, kojenecké potřeby, učebnice atd.), a to za zmiňované období o plných 10% !!! Však občané to unesou, a protože s jídlem roste chuť či spíše nenažranost zlodějů a jejich kamarádíčků ve vedení státu, můžeme v dalších létech čekat další a další zvyšování (nejen) DPH. V jaké výši se růst zastaví, lze jen velmi těžko předpovídat. Bude to 18 a 28 % nebo 20 a 30% ??? Variantě o jednotné dani z přidané hodnoty na 17% již nevěří ani samotný ministr Kalousek.
      Jsme to opravdu my občané, kteří jsme odpovědní za neutěšený stav státního rozpočtu? Musíme nést následky nemorálního (ne)hospodaření s veřejnými prostředky?
      Což takhle se pane Nečasi a Kalousku začít chovat zodpovědně a zalepit díry, kudy unikají státní peníze do předražených zakázek, místo toho, abyste tahali další a další peníze z našich kapes?



             Přidejte prosím svůj názor nebo napište na: martin.sliva@cestivlastenci.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat