24. srpna 2012

Hejna včel

      Nějak umírá nám láska ...kdo učil lidi zlobu dýchat...- zpívá se v Brontosauří písni Hejna včel... Nikdy jsem se moc nad slovy této tklivé písně nezamýšlel, až dnes mi slova opět vytanula na mysli při čtení dechberoucí zprávy o agresivním cyklistovi, který shodil druhého mezi jedoucí auta.
      O agresivních řidičích se píše často, o cyklistech velmi zřídka a přitom se s podobnými setkávám i osobně každý den. Není výjimkou cyklista nejen nerespektující pravidla silničního provozu. Často, jakoby pro ně vůbec neplatila - cyklista jedoucí v protisměru, cyklista na přechodu pro chodce, cyklista kopající do aut, cyklista ukazující zdvižený prostředník, když v dobrém úmyslu, abychom zabránili nehodě použijeme klakson.  Cyklisti jedoucí vedle sebe i ve třech jsou již běžným jevem.
      Kde však hledat příčinu? Je to tím, že se policie zaměřuje většinou na řidiče motorových vozidel?Či je to nedostatkem restrikce? Je to obecnou agresivitou společnosti, politiky nevyjímaje ?  Nebo snad vzory v rodině?
      Řekl bych, od každého trochu. Vždyť například u pana Janouška, kterýžto řídil nikoliv opilý, nýbrž ožralý, se pochybuje o jeho vině. Kalousek políčkuje na ulici studenty a onen cyklista dal svým jednáním vnoučkovi či synkovi příkladný vzor jak se v budoucnu chovat k lidem a na silnici.
      Obávám se, že nejsme jako hejna včel, ale spíše jako hejna vos. Včela, když bodne umírá. Vosa, když bodne, mnohdy zabíjí...

Přidejte prosím svůj názor nebo napište na: martin.sliva@cestivlastenci.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat