4. října 2013

Tak tu máme volby... díl první

        Tak tu máme kampaň, tlachy a  - další volby a k tomu jsme si vyrobili - nové strany... Mohli bychom parafrázovat písničku od skupiny Horkýže Slíže - Dežo má love. Ale na rozdíl od voleb a toho co nás čeká po nich je tato písnička celkem vtipná.
       Kolem cest jsou desítky billboardů a také desítky volebních hesel na nich, která však mají pramálo společného s nějakou vizí či programem stran. Brázdím si D1, teda lépe řečeno sunu se po D1 a čtu jeden nápis za druhým -  Prosadíme správně fungující stát, Dáme zemi do pořádku - jednomu z toho jde hlava kolem. Další bilboard potom říká - Volím pravici ( nebo to snad bylo volím PRAVICÍ? ), jakoby nebylo jedno, kterou rukou ten znehodnocený cár papíru do urny vhodím. Na skutečnou pravici jsem mezi politickými stranami nenarazil nejméně deset let.
       Všechny strany používají více či méně populistická hesla bez jasné vize, jak svých předvolebních slibů dosáhnout, a tak:
-KDU-ČSL dává zemi do pořádku, jakoby právě oni nebyli u jejího rozvrácení. Ministr Lux během dvou let takřka zlikvidoval České, do té doby velmi úspěšné zemědělství.
-ČSSD - slibuje správně fungující stát, přičemž se celé porevoluční období o svou vládu střídavě dělila s ODS, nemluvě o opoziční smlouvě, čímž se na rozvracení státu přímo podílela
-ODS slibuje, že nebude zvyšovat daně... Pokolikáté ? Nejspíše se řídí heslem - sliby se slibují a blázni se radují.
-Hnutí ANO má také velmi sofistikovaná a někdy až úsměvná hesla vyzdvihující moudrost či dovednost národa a tak se dozvídám pozorujíce Andreje Babiše, že jsme šikovný národ, jen nám vládnou... Jenomže koho myslí tím jsme šikovný národ? A koho by si představoval na místě neschopných vůdců? Někoho kdo ze stejných bilboardů hlásá - Umíme... (udávat, krást a podvádět?), Nejsme politici. Makáme (čili až budou politici, začnou se flákat?) Aby se za nás naše děti nestyděly ( osobně  se nestydím za své rodiče, přestože mě vychovávali v socialistickém Československu - dělali co mohli a nebyli ve straně - což soudruh a agent StB Babiš o sobě a svých rodičích říct nemůže) Politická situace opravdu nerozhoduje o tom jak rodiče vychovají své děti.
V jednom má hnutí ANO pravdu - třiadvacet let volíme ty samé -  a tak živnostníci skočí na špek ODS, zaměstnanci naletí Sobotkovi a masochisté zase Kalouskovi.
Přidejte prosím svůj názor nebo napište na: martin.sliva@cestivlastenci.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat