15. října 2013

Tak tu máme volby... díl druhý

       Politické strany a hnutí se každým dnem předhánějí, aby nás přesvědčily, že právě ta či ona strana (hnutí) jsou tou správnou volbou, a že právě ona bude vládnout lépe. O tom, jak moc to myslí upřímně svědčí volební systém, který se za 23 let nezměnil, přestože jeho nedostatky jsou všeobecně známy, ale také termín voleb.
       Současný volební systém umožňuje sestavení vlády i při velmi nízké volební účasti, tj. parlament nemusí zastupovat většinu voličů, nemluvě už o tom, že současný systém je fakticky menšinový. Všimněte si, jak nejmenší strany nejvíce ovlivňují politické dění. Jinými slovy - strany zastupující pouhý zlomek obyvatel země nejvíce rozhodují o životech většiny.
       Termín voleb byl šalamounsky zvolen na 25. října,čímž je předem zajištěna velmi nízká volební účast, a to hned ze dvou důvodů - jednak v pondělí je svátek - 28. říjen - Den vzniku samostatného Československého státu, takže mnoho voličů si zvolí prodloužený víkend ( a to netuším, zda náhodou některé školy nevyhlásí podzimní prázdniny ), ale protože se blíží Památka zesnulých (lidově dušičky, které velice hezky ztvárnil Daniel Landa),  tak mnozí jistě využijí delšího víkendu k návštěvám zesnulých, ale i žijících příbuzných.
       Nesouhlasím s tím, aby o životech většiny rozhodovala menšina, a proto je zapotřebí, abychom usilovali o změnu systému, aby se volič nemusel rozhodovat mezi menším a větším zlem, a aby v případě nižší než 75% volební účasti byly volby anulovány !!!
To be continued... co to melu? Pokračování již brzy :-)
Přidejte prosím svůj názor nebo napište na: martin.sliva@cestivlastenci.cz
Související příspěvky:

Žádné komentáře:

Okomentovat