4. ledna 2013

Amnestie nebo zločin proti lidu?

       Prezident Klaus, ve snaze ukázat lidskou tvář, ke konci svého funkčního období vyhlásil rozsáhlou amnestii, a to tak rozsáhlou, že se může týkat bezmála třiceti tisíc zločinců hrubšího či jemnějšího ražení.
Nemá význam zde vyjmenovávat, koho všeho se bude týkat, avšak Klausův krok je přinejmenším podivný, vzpomeneme-li, že byl důsledným kritikem amnestií vyhlašovaných prezidentem Havlem.
       Pokud jsme doposud mohli Klause považovat za racionálně uvažujícího politika, tento čin se zdá být zcela iracionálním, či lépe řečeno výsměchem poctivým občanům, zejména těm, kteří byli podvedeni v kauze H-systém, nebo těm, kteří utrpěli újmu, jež jim zcela změnila život. Racionálně a humánně uvažující jedinec s určitou formou amnestie souhlasí, vždyť umožňuje člověku, aby doufal ve vyšší spravedlnost a lidem, kteří nechtíc způsobili trestný čin (myšleno tzv. nedbalostní trestný čin, např. dopravní nehodu) nebyl trest odnětí svobody neustálou noční můrou do konce života.
        Jednal tedy prezident Klaus iracionálně? Či jeho kroky byly, tak jak jsme u něj zvyklí, zcela racionální? Odpověď nám pravděpodobně zůstane navždy skryta, tak jak nám zůstane skryta odpověď na otázku, zda to byla amnestie či zločin proti lidu. V každém případě smetení některých kauz může připomínat pověstné zametání stop liškou a zavdává tak další důvod k používání pejorativní přezdívky "TUNELDĚDEK", když kromě bagatelních trestných činů se amnestie dotkne i více než desítky velkých tunelářských kauz.
      Amnestie, byla pravděpodobně velmi dobře promyšlena a mnohé z kauz tak budou vymazány a zapomenuty, doufejme však, že lid nezapomene a až přijde čas, poženou ty, které je možno nazývat vlastizrádci, k zodpovědnosti ze zločinů proti lidu a vlasti.
___________________________________________________
       Vrazi a tuneláři osvobozeni rozhodně nebyli, hájí Klaus amnestii. Je to další demagogie a hlavně lež z úst Klause. Vzpomeneme-li např. na H - Systém, manažeři se dnes mohou vysmívat podvedeným lidem a nakradenou miliardu v klidu rozhazovat. A co víc - pokud by měla být alespoň částečně křivda napravena, může Česká republika být vystavena žalobám o náhradu škody. V takovém případě, to budeme opět my občané (daňoví poplatníci), kdo vše uhradí.
        Již v dětství nás učili, kdo lže tak i krade - do pekla se hrabe. Obráceně to pravděpodobně platí rovněž, takže co můžeme očekávat od prezidenta, který neváhá jako školák ukrást protokolární pero a ještě s pocitem uspokojení zahlazovat stopy. Že by opravdu i tentokrát zahlazoval stopy? Možná si někteří vzpomenete, jak při volbě prezidenta Klause říkal Langer Bursíkovi, že když nebude Klaus prezident, tak půjdou všichni bručet...

       

Přidejte prosím svůj názor nebo napište na: martin.sliva@cestivlastenci.cz

Související články:
Cestovné a stravné pro amnestované vězně vyšlo na statisíce

Žádné komentáře:

Okomentovat