16. listopadu 2013

Po volbách

       Máme takřka tři týdny po volbách, ale na zlepšení politické situace si však budeme muset počkat. Ne měsíc, ne měsíce, ale pravděpodobně několik let. Současné rozpoložení politických sil neumožňuje regulérně sestavit stabilní vládu. A nebo ano?
       První možností by mohlo být sestavení vlády napříč politickými stranami, každá strana by měla poměrné zastoupení ve vládě, dle toho, kolik získala mandátů. Taková vláda by mohla zastupovat občany země, taková vláda by se zodpovídala občanům. Problém je v tom, že se mnohdy nejsou schopni domluvit členové jedné strany, jakpak by se domluvilo sedm politických subjektů?
       Druhou možností je sestavení menšinové vlády s podporou, té či oné strany. V tuto chvíli by mohli menšinovou vládu, opřenou o tichou podporu některé z jiných stran, sestavit pouze ČSSD, ANO či KSČM.
       Další možností (v tuto chvíli nejpravděpodobnější) je sestavení trojkoalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Byť s celkovým počtem 111 poslanců může tato trojkoalice zajistit politickou stabilitu země, proti hraje několik faktorů. Jednak nespolehlivost KDU-ČSL, která je schopna rozbít (stejně jako se přidat k jakékoliv vládě) kteroukoliv vládu, když nebudou vyslyšeny její požadavky. Je to vlastně taková řvoucí myš. Dalším faktorem hrajícím proti této koalici, jsou protichůdné politické i sociální názory. Neočekávejme, že nejbohatší SLOVÁK má zájem pracovat pro Čechy, stejně tak nemůže souhlasit s některými názory ČSSD, které jsou namířeny právě proti soukromému podnikání, ale hlavně proti "podnikavství".
       Čtvrtá možnost je sestavení koalice ANO, TOP 09, ODS, ÚSVIT a KDU-ČSL (117 poslanců). Varianta v tuto chvíli nepravděpodobná, avšak co by pravice v čele s Kalouskem neudělala pro koryto. Tato varianta však stojí na hliněných nohou, s velkou pravděpodobností rozpadu, jak se u pravicových x-koalicí již několikrát ukázalo.
       Lze se tedy z tohoto začarovaného kruhu, ve kterém se pohybujeme od roku 1997 vůbec vymanit? A nebo nezbývá nic jiného, než rezignovat na politické dění a volit menší či větší zlo?
       Důvody nestability jakékoliv vlády v ČR nejsou ani tak politické jako lobbistické. Každá z parlamentních stran hájí zájmy pouze malé skupiny obyvatel. Neustále se všichni ohánějí demokracií. Demokracie je však vláda lidu, nikoliv vláda malých skupin. Takže pokud chceme něco změnit, začněme vládnout, a to nelze bez zájmu o politiku země. Nestačí projevit zájem pouze jednou za čtyři roky svou účastí v parlamentních či komunálních volbách. Účastněme se politiky aktivně a tvořme ji. Tvořme ji pro blaho většiny - pro blaho lidu.
Přidejte prosím svůj názor nebo napište na: 
martin.sliva@cestivlastenci.cz

Stojí za přečtení:
Babiš to všem natřel, nejbohatší Slovák králem voleb v Česku, píší na Slovensku
Každý hajzl se tady ohání morálkou, řekl Zeman v dobré povolební náladě
Ještě nepracují, ale už teď mají imunitu i plat
Hnutí Úsvit má víc poslanců než členů
Exšéf poslanců ODS Marek Benda ve Sněmovně zůstane, Bárta chybí

Žádné komentáře:

Okomentovat