18. října 2022

Odešli do hereckého nebe...

 Smutný byl minulý říjnový týden. Do hereckého nebe navždy odešli Jaroslav Čejka, Valentina Thielová a Josef Somr.

Jaroslav Čejka - zemřel ve věku 86 let v úterý ráno. Byl slavný mim, tanečník a herec, kterého nejvíce proslavilo imitování slepice, americké zpěvačky Tiny Turner nebo Charlieho Chaplina. Zahrál si však i v několika filmech.





Valentina Thielová -  zemřela ve věku 89 let a za svou kariéru ztvárnila desítky rolí, díky kterým si ji budou pamatovat i další generace. Připomeňme alespoň některé filmy a seriály, ve kterých si zahrála: Florenc 13:30, Bláznova kronika, Sněženky a machři,  Copak je to za vojáka..., Sedm hladových, Trhala fialky dynamitem, Bylo nás pět, My všichni školou povinní.

Josef Somr - byl český herec, zemřel ve věku 88 let. Působil v divadle, televizi, hrál v řadě filmů a často vystupoval i v rozhlase, namlouval postavy animovaných pořadů. Hrál mimo jiné v Brně, v Pardubicích, v pražském Činoherním klubu a nejdéle v pražském Národním divadle. Jedna z prvních rolí, kde s proslavil, byla ve filmu Ostře sledované vlaky. V roce 2012 získal Českého lva za přínos české kinematografii a v roce 2014 Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Jmenovat filmové role by bylo téměř nemožné, protože jich bylo hodně přes stovku. Osobně si Josefa Somra spojuji s filmy mého dětství, jako například Páni kluci, Plavení hříbat, Hop a je tu lidoop, Indiáni z Větrova, Tři veteráni, Duhová kulička, Kam doskáče ranní ptáče a mnoho dalších. Zahrál si i v mnoha oblíbených komediích a seriálech. 

Ti dobří umírají a bohužel to vypadá, že s nimi umírá nejen česká kultura, ale Česká republika vůbec.


Věnujme jim, alespoň tichou vzpomínku.








Žádné komentáře:

Okomentovat